Окръжен съд - Добрич отказа да изпълни Европейска заповед за арест,

...
Окръжен съд - Добрич отказа да изпълни Европейска заповед за арест,
Коментари Харесай

Роден сводник продаваше женска плът в Полша, спипаха го, осъдиха го, но...

Окръжен съд - Добрич отказа да извърши Европейска заповед за арест, издадена от полските правосъдни управляващи, с която е поискано предаването на наказан за сводничество български жител, оповестиха от пресцентъра на съда. Съдебният състав се е съобразил с изразеното от наказания предпочитание да изтърпи наказването си в български затвор и одобри да приведе в осъществяване постановената от Окръжен съд във Варшава ефикасна присъда, която е влезнала в действие на 11 декември 2017 година.

В Полша 35-годишният С.Е. е бил наказан за действия, осъществени в интервала от май 2008 до декември 2011 година. Полският съд го е признал за отговорен в това, че е склонявал дами към проституция и е извличал полза като събирал от тях неопределени суми. Наложено му е било дейно наказване за период от 4 години и 6 месеца. Мъжът е бил разгласен за търсене с Европейска заповед за арест, издадена на 22 май тази година, от съда във Варшава. На 14 юни е бил арестуван в Генерал Тошево, а на идващия ден му е наложена мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Днес в последната си дума пред Добричкия областен съд мъжът е изискал да изтърпи наказването си в България, с цел да може да бъде посещаван от роднините си. Желанието му е било подкрепено от неговия бранител и от представителя на Окръжна прокуратура. След преценка на събраните по делото доказателства и мненията на страните, Окръжен съд - Добрич е счел, че настояването на арестувания би трябвало да бъде почетено.

В претекстовете за решението си правосъдният състав показва, че в тази ситуация се желае предаване на български жител, който трайно се е интегрирал в българското общество, основал е в действителност връзки - фамилни и стопански, които биха нараснали в забележителна степен възможностите му за обществена реинтеграция след изтърпяване на наложеното наказване. Съдът е взел поради и събитието, че мъжът е наказан за действия, осъществени преди близо 10 години, като в дългия интервал от време е бил преди всичко в нашата страна, без да е правил закононарушения.
Съдебният състав реши, че отдалечаването на българския жител от фамилията, при съществуване на малолетно дете, не би представлявало нужна и пропорционална интервенция на държавните управляващи в упражняването на неговото право на персонален и фамилен живот. Воден от тези съображения съдът е отказал да извърши Европейската заповед за арест и е приел постановената в Полша присъда да се приведе в осъществяване от Окръжна прокуратура - Добрич. Решението предстои на обжалване и митинг в 5-дневен период пред Апелативен съд - Варна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР